4 juli 2019

Helen in contact

Moet je eerst geheeld zijn voordat je liefde kan ontvangen? 
Moet je eerst jezelf graag zien voordat je liefde kan ontvangen? 
Moet jouw zelfliefde eerst volledig ontwikkeld zijn voordat je in een relatie kan stappen? 
Kan je maar pas iemand graag zien als je jezelf graag ziet? 

Binnen Gestalt geloven we dat pijn en kwetsuren worden opgelopen in contact met anderen. Vaak is dit terug te brengen tot de primaire relatie met de moeder. Maar ook in volwassen relaties kunnen we stevige kwetsuren oplopen. Is het dan de bedoeling dat je eerst geheeld bent voordat je nog maar recht zou hebben op een relatie? Heb je trouwens überhaupt wel iets te geven als gekwetste mens?

Gestalt zegt ook dat heling gebeurt in het contact met anderen. Daarom verbind ik mij in de diepte met mijn cliënten, daarom is er nabijheid, daarom is er ook een open hart nodig als ik werk met mensen. Daarom kom ik ook te dichtbij voor sommige mensen waardoor ze in hun oude patronen schieten van weglopen en afsluiten en dat is oké.

Ik geloof sterk dat je ook als gebroken mens, onzeker en vol twijfel kan helen in een (nieuwe) relatie of in een vriendschap. Sowieso dus in contact met anderen. Het enige risico dat ik zie is dat je door de leegtes in je hart verkeerde mensen aantrekt of dat je jezelf weggeeft. Het kan ook zijn dat je last hebt van verlatingsangst of bindingsangst. Maar ook daar kan je allemaal aan werken terwijl je je verbindt met anderen. Het is een parallel proces, het is en-en. Natuurlijk veranderen er veel zaken in je leven als je zelfliefde groeit en steviger wordt. Je gaat betere keuzes maken, je trekt duidelijkere grenzen en je kan meer vanuit je hart leven.

Maar ik vind het zelf een gruwelijke gedachtengang dat je maar recht zou hebben op liefde als je eerst jezelf graag ziet. Wanneer ziet iemand zichzelf dan graag genoeg, vraag ik mij af? Wanneer “mag” het weer? En ook: wie bepaalt dat eigenlijk? De goeroes en verlichte mensen van deze wereld? Daar geloof ik al lang niet meer in. We hebben allemaal ons pad te gaan en we hebben allemaal veel te geven. En we hebben allemaal vooral recht op veel liefde.

Love is all around.

Meer items Helen in contact

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x