22 januari 2019

Het web van de narcist

Ooit al in het web beland van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Lees dan even mee!

Het ging namelijk afgelopen week in mijn praktijk ook over narcisme. Ik denk dat ik daarover een boek kan schrijven en ik wil de vrouwen en mannen ook geen eten geven die ooit een relatie hadden met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis had. De stoornis is echt de hele donkere kant van het narcisme want we zijn allemaal een beetje narcistisch, dat is ook niet erg. Maar de hele donkere kant daar, geloof mij, blijf je liever ver van weg. Er valt dus veel over te vertellen.

De highlights zijn voor mij:

1. ze geven veel bevestiging om bevestiging terug te krijgen. Het gaat hen niet om jou. Het gaat hen over zichzelf en het vullen van het lege vat dat ze zijn.
2. ze zijn meesters in manipulatie (ze denken ook dat ze jou kennen na een paar dagen of weken, beter dan dat je jezelf kent) en zullen alles inzetten om jou naar hun hand te zetten.
3. ze lijken de prins op het witte paard of de prinses op een eenhoorn die heel succesvol is maar eigenlijk zijn het trollen op een varken.
4. ze kunnen heel goed liegen en bedriegen. Moeilijk om te checken maar je intuïtie geeft hele duidelijke signalen.
5. ze zijn uitermate charmant, open, vriendelijk. Too good to be true!
6. ze nemen zelden of nooit hun verantwoordelijkheid op en werken graag op het schuldgevoel van de ander. Wanneer dat niet lukt is de slachtofferrol de volgende stap.
7. ze zijn in wezen heel onzeker, hebben een erg laag zelfbeeld en hebben ook vaak diepe kwetsuren. Hun angst om afgewezen te worden is buitenproportioneel groot. Afwijzing of kritiek is zeer moeilijk om mee om te gaan ook. Dat is vaak het moment dat de narcist in kwestie zijn ware gelaat toont. In wezen zit er een erg zware kwetsuur onder het narcistische gedrag.
8. emoties zijn een hele moeilijke om mee om te gaan dus doen ze dat liever niet en smijten ze zich in kicks of verslavingen. Zeer veel mensen met een verslaving hebben ook een narcistische stoornis.
9. ze gaan ervan uit dat ze uit speciaal hout zijn gesneden dat hen verheft boven het “gewone” volk. Het voeden van de uniciteit is waarvoor ze relaties aangaan. Met wie maakt niet uit. Echte intimiteit is daardoor zeer moeilijk.
10. de meer extraverte narcistische profielen hebben moeite met het reguleren van hun woede en agressie. Anderen vervallen snel in zielig doen en denken dat heel de wereld tegen hen is.

Soms kan iemand ervoor kiezen om toch met iemand met een ernstige narcistische stoornis te blijven samen leven. Zelfzorg en zeer duidelijk bepalen van grenzen is dan echt wel nodig. Heel vaak komt iemand echter terecht in een co-dependency verhaal omdat het echt eieren lopen is als je samen leeft met iemand met een narcistische stoornis. Je probeert op de duur toch heel erg de goedkeuring te krijgen die je nooit zal krijgen. Voor je het weet ben je verstrikt in een web waar je nooit meer uit geraakt zonder hulp.

Meer items Het web van de narcist

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x