4 augustus 2019

Mildheid

Mijn dochter is 5,5 jaar en slaapt bij mij in bed en ook bij haar vader doet ze dat. Lang verhaal hoe dat komt maar in essentie komt het er op neer dat het gewoon gezond is om samen te slapen met je kinderen. Ze voelen zich veilig en geliefd, ook wanneer de zon is onder gegaan. Zo sla ik haar ook nooit, stond ze nooit in de hoek en straffen doe ik ook niet. En er wordt hier al zes jaar gecommuniceerd met haar, over alles ja en vooral over emoties, en er wordt geluisterd enzo. Ja, ik ben zo een moeder. Ze is nochtans wel geciviliseerd hoor. Het is een hele lieve sensitieve wilde meid maar je zou het de zachte aanpak kunnen noemen.

Anyway, iemand zei mij dat ik haar maar wat harder moest aanpakken want -en ik quote- “De wereld is een harde plek. Je helpt haar niet door haar op te voeden als een zwak persoon.” Ik moest even kuchen toen ik dat hoorde en wijs als ik ben intussen liet ik het moment passeren. Ik ben de afgelopen dagen wat ziekjes geweest en tussen het slapen door heb ik ook van die politieseries bekeken op Netflix. Ik doe dat zelden, ik heb ook geen televisie maar dan zie ik al die gestoorde geesten passeren en kon ik echt gisterenavond alleen maar denken: this is a cruel world. Deze ochtend las ik dan het nieuws over de Texas schietpartij: een blanke man opent het vuur en doodt en verwondt tientallen mensen.

Well.
It’s a cruel world.

En ja, er lopen veel meer gestoorde mensen rond dan er in de gevangenis zitten of in de psychiatrie. Iemand die ik ken hun kat is overreden en zwaar gewond achter gelaten. Groot drama in de familie en terecht. Maar dat doen ze zelfs met mensen, waarom dan niet met dieren? Dus ja, we agree: It IS a cruel world en mochten we weten wat we allemaal niét weten, ik denk dat we niet meer buiten zouden komen.

Maar is dat een reden om onszelf én onze kinderen te verharden? Nee net niet. Want het is net door de verharding dát de wereld een harde plek is geworden. Mensen veroordelen, luisteren niet meer naar elkaar, emoties worden ingeslikt, mensen raken geïsoleerd, maken verhalen op in hun hoofd en doen dan domme dingen. Mensen voelen niet meer of kunnen het niet meer voelen omdat het te pijnlijk is en proberen dan andere manieren om de pijn een richting te geven. België heeft een hoog cijfer voor passionele moorden. We zijn binnenvetters. We leren het niet om naar buiten te brengen wat van binnen zit. Vaak modderen we maar wat aan met onze Jupiler, witte wijn en televisieseries.

Ik weet het. Het is soms pijnlijk wat er allemaal zit. Er moet ook enorm veel pijn gezeten hebben bij de man in Texas om zoiets te doen. Maar verharden is geen oplossing. Door te verzachten en lief te zijn voor jezelf kan pijn en verdriet ook evacueren uit je lichaam. Door affectie en zachtheid herstelt jouw systeem. Kinderen hebben voordeel bij verbinding, liefde en nabijheid. Mensen die sterk inzetten op verbinding en liefde zijn weerbaarder, veerkrachtiger en gelukkiger. Ook al lijkt het een contradictie omdat je je eerst door die hoop ellende in je hart moet worstelen, toch is het zo. De wereld heeft echt meer zachtheid nodig en verbinding. Veel mensen voelen zich zo zo zó alleen, in een wereld met miljarden mensen. Iedereen is zo op zoek naar liefde en bevestiging en naar een veilige plek waar het goed is om te vertoeven. Verharden haalt je weg van je kern en maakt je alleen maar meer alleen en eenzaam.

Dus, ik wens jullie veel liefde op deze zondag.
Liefde voor jezelf en liefde voor anderen.
Pak iemand eens vast vandaag, streel over dat haar en zeg dat je hem of haar graag ziet. Verandering van de wereld gebeurt niet alleen ver weg in Brussel in het parlement maar ook daar bij jou en in jouw eigen wereldje. Reik uit. Kijk wie het nodig heeft. Love will rule staat er al jaren op mijn light board.

Well.
Love will rule.

Meer items Mildheid

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x