10 april 2019

Wie is er eigenlijk verslaafd?

Ik ben er zelf ook ooit ingetrapt: het co-dependency patroon: mezelf zo hard geven zonder dat ik het zelf door had om ervoor te zorgen dat mijn partner het goed had. Ik zie het bij koppels waarbij een partner ziek is, een aandoening heeft, een persoonlijkheiddstoornis, een verslaving of een ander iets dat erg veel aandacht vraagt. Dit kan bijvoorbeeld ook een zeer specifiek iets zijn in het functioneren dat buitengewone proporties aanneemt: nood aan controle is er bijvoorbeeld eentje van of angstaanvallen is een andere, ik zeg maar iets. Vaak wordt er veel energie, tijd en aandacht gestoken in het faciliteren en reguleren van de partner om ervoor te zorgen dat het toch maar niet erger wordt of dat het familielid het heel comfortabel heeft.

De andere oftewel de situatie vraagt zoveel aandacht/support/ondersteuning dat je als partner niet meer toekomt aan zelfzorg of groei. Alle of zeer veel acties zijn gericht op het overeind houden van de ander. Soms zelfs het letterlijk in leven houden van de ander waardoor je langzaamaan zelf niet meer toekomt aan écht leven. Dit kan een zeer geniepig patroon zijn, bijna onzichtbaar voor de familie en de vrienden. Of een heel duidelijk patroon waarbij je langzaam maar zeker het leven uit je voelt wegvloeien en je op de duur geen energie meer over hebt voor sociale afspraken, hobby’s of simpelweg wat tijd en liefde voor jezelf.

Is dit liefde?
Is dit angst?
Is dit beide?

Iedereen die dit leest, beseft hoe moeilijk het is om je uit zo een wespennest te bevrijden. Want hoe moeilijk is het niet om een stap achteruit te zetten en te zeggen:”Ik ben er OOK nog. Dit moeten we echt anders gaan doen. Ik WIL dit anders. Want dit is niet het leven dat ik wil hebben. Ik heb ook recht op groei en ontwikkeling. Ik ben dat waard. En dat wil daarom niet zeggen dat ik jou niet graag zie. Dat wil zeggen dat ik ook soms mag kiezen voor mezelf.”

Moeilijk.
Zeer moeilijk.
Maar niet onmogelijk.

Meer items Wie is er eigenlijk verslaafd?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x